Oranki Art ympäristötaide

Oranki Art ympäristötaidenäyttelyiden järjestämisen Pellon kunnan Orangin kylässä aloitti työryhmä Pekka Syväniemi, Jari Kylli, Sauli Miettunen ja Tuomas Korkalo vuonna 2001, joten näyttelyn järjestysnumero on myös näyttelyvuosi. Näyttelyalue on Pekka Syväniemen kotitilalla sijaitseva mäntymetsäinen soraharju. Alkuperäinen näyttelyidea oli Sauli Miettusen kehittelemä ajatus, että tehdään todella hyvä näyttely metsään, eikä kerrota siitä kenellekään. Tämä kapinallinen taiteen valtavirtauksia vastustava näkemys on sittemmin laantunut ja jo toisena vuonna lähetimme lehtistötiedotteita.

  Oranki Art ry 

olmannen työryhmän järjestämän näyttelyn jälkeen päätettiin perustaa yhdistys helpottamaan ja selkeyttämään toimintaa. Oranki Art ry:n on kuvataiteilijoiden, Pekka Syväniemi, Jari Kylli ja Lasse Lassheikki, Oranki Art ympäristötaidenäyttelyiden järjestämistä varten 17.8.2003 Orangissa perustama kuvataideyhdistys, joka on rekisteröity 13.2.2004.

Oleellinen osa Oranki Art ympäristötaidenäyttelyä on ennen näyttelyä oleva workshop, jossa taiteilijat valmistavat taideteoksensa näyttelyyn. Taiteilijatyöpajassa tapahtuva taiteilijoiden välinen kanssakäyminen ja monet keskustelut ovat tärkeitä taiteilijan ammatissa. Näyttelyihin on kutsuttu kotimaisia ja ulkomaisia taiteilijoita tekemään ympäristötaidetta. Tavoitteena on myös lisätä pohjoisen taiteilijoiden välistä kanssakäymistä.
Nyt näyttelyalueella sijaitsevasta 106 taideteoksesta muodostuu ainutlaatuinen veistospuisto. Kokonaisuus laajenee vuosittain sinne tehtävillä taideteoksilla. Teoksista suuri osa on tehty luonnonmateriaaleista ja siten ne ovat tilapäisiä. Osa teoksista on esillä muutamia vuosia, osa hyvinkin pitkään. Määrätietoisella työllä näyttelyalueesata rakentuu merkittävä ja harvinainen veistospuisto, jossa yhdistyy suomalainen mäntymetsäinen harjumaisema ja korkeatasoinen taide.