Oranki Art ympäristötaide

Oranki Art ympäristötaidenäyttelyiden järjestämisen Pellon kunnan Orangin kylässä aloitti työryhmä Pekka Syväniemi, Jari Kylli, Sauli Miettunen ja Tuomas Korkalo vuonna 2001, joten näyttelyn järjestysnumero on myös näyttelyvuosi. Näyttelyalue on Pekka Syväniemen kotitilalla sijaitseva mäntymetsäinen soraharju. Alkuperäinen näyttelyidea oli, että tehdään todella hyvä näyttely metsään, eikä kerrota siitä kenellekään. Tämä kapinallinen taiteen valtavirtauksia vastustava näkemys on sittemmin laantunut ja jo toisena vuonna lähetimme lehtistötiedotteita.

  Oranki Art ry 

Kolmannen työryhmän järjestämän näyttelyn jälkeen päätettiin perustaa yhdistys helpottamaan ja selkeyttämään toimintaa. Oranki Art ry:n on kuvataiteilijoiden, Pekka Syväniemi, Jari Kylli ja Lasse Lassheikki, Oranki Art ympäristötaidenäyttelyiden järjestämistä varten Orangissa perustama kuvataideyhdistys, joka on rekisteröity 13.2.2004.

Oleellinen osa Oranki Art ympäristötaidenäyttelyä on ennen näyttelyä järjestettävä workshop, jossa taiteilijat valmistavat taideteoksensa näyttelyyn. Näyttelyalue on Pellon kunnassa, Orangin kylässä sijaitseva noin 10 hehtaarin kokoinen osa yksityistä talousmetsää. Yksityinen omistus mahdollistaa hyvin monenlaisten taideteosten tekemisen alueelle.
Ympäristötaidenäyttelyyn valitaan yleensä hakemusten perusteella ja kutsumenettelyllä 8 -10 kotimaista ja ulkomaista taiteilijaa. Taiteilijatyöpajassa tapahtuva taiteilijoiden välinen kanssakäyminen ja monet keskustelut ovat tärkeitä taiteilijan ammatissa. Tavoitteena on myös lisätä pohjoisen taiteilijoiden välistä kanssakäymistä.
Oranki Art ympäristötaidenäyttelyistä on vuosien aikana muodostunut ainutlaatuinen, laaja näyttely, joka on kesäaikaan avoinna ympäri vuorokauden ilmaiseksi. Kokonaisuus laajenee vuosittain sinne tehtävillä taideteoksilla. Teoksista suuri osa on tehty luonnonmateriaaleista ja siten ne ovat tilapäisiä. Osa teoksista on esillä muutamia vuosia, osa hyvinkin pitkään.
Määrätietoisella työllä näyttelyalueesata on rakentunut merkittävä ja harvinainen veistospuisto, jossa yhdistyy suomalainen mäntymetsäinen harjumaisema ja korkeatasoinen taide. Nyt näyttelyalueella on 105 taideteoksesta.
Ruotsin rajan läheisyyden takia, suuri osa näyttelyvieraista saapuu myös Ruotsista ja varsinkin Norrbottenin alueelta. Oranki Art järjestää maksutta pedagogisia kierroksia koululaisryhmille ja ilmaisia esittelyjä tilauksesta myös muille ryhmille.